Συνθήκες διαβίωσης των τσιγγάνων στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης

Συνθήκες διαβίωσης των τσιγγάνων στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 8353/01.03.2006

Προς:
- κ. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης



Στην περιοχή του Δενδροποτάμου Θεσσαλονίκης ζουν οι οικογένειες των τσιγγάνων της Θεσσαλονίκης, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, οι οποίες επιδεινώνονται ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες. Οι οικογένειες ζουν σε λυόμενα χωρίς υποδομές θέρμανσης, νερού και υγιεινής. Οι εστίες μόλυνσης είναι πολλές, καθώς ποντίκια, κατσαρίδες και λιμνάζοντα νερά δυσχεραίνουν την κατάσταση. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως τα κρούσματα ηπατίτιδας, βρογχίτιδας και άλλων ασθενειών πολλαπλασιάζονται και ταλαιπωρούν κυρίως μικρά παιδιά.

Ανήλικα παιδιά ζουν κάτω από συνθήκες τραγικές, με τα βίας καταφέρνουν να πηγαίνουν στο σχολείο, εξαναγκάζονται να δουλέψουν, είναι καθημερινά αντιμέτωπα με σοβαρά προβλήματα σιτισμού και επιβίωσης, ενώ έχουν να αντιμετωπίσουν και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Στο δημοτικό σχολείο Δενδροποτάμου το 70% των μαθητών είναι τσιγγανόπουλα, τα οποία δεν είναι σε θέση να παρακολουθούν συστηματικά τα μαθήματά τους και να ανταποκρίνονται στα μαθητικά τους καθήκοντα. Αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υποσιτισμού, δεν έχουν ρούχα και παπούτσια, ενώ το σχολικό κτίριο λειτουργεί ως καταφύγιο από το κρύο. Σε πολλές περιπτώσεις οι γονείς είναι απόντες, καθώς μπορεί να βρίσκονται στη φυλακή ή να δουλεύουν στους δρόμους ως ρακοσυλλέκτες.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης:

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το Υπουργείο προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες στέγασης, υγιεινής και διαβίωσης των οικογενειών των τσιγγάνων που ζουν στην περιοχή του Δενδροποτάμου;

Απάντηση Υπουργείου